Langkah Mudah untuk Menyiapkan Jerk Chicken 🇦🇬 yang Lezat
Mencari ilham. Macam mana nak buat ayam kering yang ringkas dan menyelerakan?, Resepi ayam kering 🇦🇬 memang sangat sedap, tercari-cari pengguna di sekeliling kita sekarang, mungkin anda salah seorang daripadanya. Ibu baru sudah biasa menggunakan Internet di telefon bimbit mereka untuk mencari maklumat tentang imej yang boleh digunakan sebagai konsep. Dan kali ini saya kongsikan panduan langkah demi langkah untuk menghidangkan ayam 🇦🇬 Anti Fail, tidak susah dan tidak mudah untuk menyediakannya. Jika diproses secara tidak betul, hasilnya akan menjadi tidak memuaskan dan tawar. Sedangkan daging ayam yang sedap pasti ada aroma dan rasa yang boleh menggoda selera kita.
Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi rasa Ayam Jerk 🇦🇬, pertama dari jenis bahan, kemudian dari pemilihan bahan yang paling segar hinggalah kepada cara pemprosesan dan penyajiannya. Jangan risau jika anda ingin memasak ayam di mana sahaja anda berada, kerana jika anda tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi sangat istimewa. Di bawah adalah imej ayam yang boleh anda gunakan sebagai idea.
Bagi jumlah hidangan yang boleh anda masak ayam adalah 2-3 orang. Jadi pastikan bahagian ini cukup untuk memberi makan kepada diri sendiri dan orang tersayang.
Anggaran masa memasak untuk ayam kering 🇦🇬 - kira-kira satu hari.
Nah, kali ini kita akan cuba, jom, buat sendiri ayam jer di rumah. Jika anda berpegang dengan bahan-bahan yang mudah, hidangan ini boleh memberi manfaat untuk mengekalkan kesihatan badan. Anda boleh memasak ayam dengan 18 bahan dan 5 langkah pengeluaran. Berikut adalah langkah-langkah penyediaan.
340/2021 / RoadTo1k / 1035 Cookpad Passport ❤️ #cppassport ❤️ Negara A = 2/11: Antigua dan Barbuda ❤️ Ini adalah ayam panggang yang lazat dan berempah dengan sedikit sos. Untuk meningkatkan rasa, biarkan perapan selama 24 jam lagi sebelum memasukkan daging. Gantikan lada scotch (salah satu lada paling pedas di dunia) dengan jalapeño untuk meredakan kepanasan (Sumber: laman web Makanan & Wain). Resepi ini adalah resepi untuk memasak ayam bakar yang diperap dengan pelbagai rempah ratus. Tapi tak semua boleh guna sebab ada yang tak ada stok kat rumah. Kalau nak dapatkan ayam goreng yang sedap, kena perap semalaman. Dengan cara ini perapan meresap dengan baik ke seluruh permukaan ayam dan menjadi lebih enak. So, resepi ni boleh dijadikan salah satu topping braai 😊. Menu ini adalah salah satu menu makan malam ulang tahun ke-9 malam ini dengan cahaya lilin, bersama-sama dengan purani panjan (hidangan terung Afghanistan), pilaf aziri (pilaf) dan ketsuba (stew kambing Iceland) 🥰
Bahan-bahan dan rempah ratus yang digunakan untuk menyediakan isi ayam:
- 4 ketul ayam (2 sayap dan 2 kaki)
- Bahan-bahan untuk sos:
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 biji bawang merah
- 3 biji lada panas (sebagai alternatif kepada nasi panas biasa)
- 2 sudu besar gula merah
- 1 sudu besar serbuk thyme
- 1 sudu besar garam
- 1 sudu teh buah pala (jangan tambah)
- 1/2 sudu kecil kayu manis tanah
- 1 sudu besar cuka
- 1/4 cawan kicap
- 1 sudu besar jus lemon
- 2 sudu besar minyak sayuran (ganti minyak sawit)
- 2 sudu besar lada putih yang dikisar
- 1 sudu besar rempah kisar (jangan tambah)
- 1/2 gelas air
Cara masak ayam kering 🇦🇬
- Masukkan semua bahan untuk salad dressing dalam pengisar. Campurkan sehingga campuran homogen diperolehi.
- Tuang ke dalam mangkuk berisi ayam. Ratakan dan biarkan meresap semalaman.
- Goreng pada suhu 180°C selama 15 minit dan terbalikkan ayam, masukkan lagi 10 minit (cuma tabur sos pada ayam semasa masak)
- sedia untuk dihidangkan
- Selamat mencuba 😊
betapa mudahnya dia, bukan? Inilah cara membuat ayam yang boleh anda amalkan di rumah. Semoga ini bermanfaat dan semoga berjaya!