Langkah Mudah untuk Menyiapkan Ayam Madu Cina Anti Gagal
Masih mencari idea hebat untuk resipi ayam madu Cina yang lazat? bagaimana untuk membuat ayam madu cina melawan dip, ramai orang di sekeliling kita mungkin mahu sekarang, mungkin sebahagian daripada anda. Orang ramai sudah terbiasa menggunakan Internet pada telefon bimbit mereka untuk mengakses maklumat imej. Baiklah, kali ini saya akan kongsikan kepada anda resepi mudah membuat ayam madu cina yang sangat ringkas dan senang disediakan. Jika dilakukan secara tidak betul, hasilnya akan menjadi tidak sesuai dan terus terang tidak menyenangkan. Sebenarnya ayam madu cina yang lazat sepatutnya mempunyai rasa dan aroma yang akan membuatkan kita lapar.
Terdapat banyak faktor yang masuk ke dalam profil rasa Ayam Madu Cina, bermula dengan jenis bahan, pilihan bahan segar, cara anda memasaknya, dan cara anda menghidangkannya. Jika anda ingin memasak ayam madu Cina yang lazat di rumah, jangan risau jika anda tahu caranya lebih awal, kerana hidangan ini boleh menjadi hidangan yang sangat istimewa. Di bawah adalah gambar ayam madu cina yang boleh anda jadikan sebagai contoh.
Jumlah hidangan yang dihidangkan untuk memasak ayam madu cina ialah 2 orang. Jadi pastikan bilik ini cukup besar untuk memberi perkhidmatan kepada anda dan orang tersayang.
Selain itu, Ayam Madu Cina dianggarkan mengambil masa sekitar 30 minit untuk dimasak.
Baca Juga
Di bawah adalah beberapa petua dan petua praktikal untuk menyediakan ayam madu Cina yang sedia untuk dimakan. Anda boleh membuat Ayam Madu Cina dengan 9 Bahan dan 4 Langkah. Berikut adalah langkah-langkah untuk membuat hidangan.
Berbeza dengan Ayam Madu Malaysia, versi Cina ini menggunakan 2 bahan utama: Sos Cili Kacang - Sos Hoisin manis, masam dan pedas. Gunakan tepung jagung untuk memasak ayam. Inspirasi resepi: @AinMemasakNo1
Bahan-bahan dan rempah ratus yang digunakan untuk menyediakan ayam Cina:
- 5 ketul ayam
- 1 sudu besar tepung jagung
- 1/2 biji bawang besar, cincang halus
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 sudu besar sos cili api
- 1 sudu besar sos hoisin
- 1/4 cawan air
- garam
Cara memasak ayam madu cina
- Ambil ayam bersama tepung jagung dan goreng hingga kekuningan. Ketepikan.
- Cincang bawang putih dan halia. Panaskan minyak dan tumis bahan yang digaul sehingga naik bau, 2 minit. Kemudian masukkan timun cincang dan goreng hingga empuk.
- Masukkan sos cili dan sos hoisin dan gaul rata. Biarkan 2 minit sebelum masukkan air. Kemudian panaskan hingga pekat dan masukkan ayam, gaul rata. Rebus 3 minit.
- Sedia dan sedia untuk dimakan bersama nasi putih.
Terima kasih kerana membaca profil pasukan kami di sini. Kami berharap resipi Ayam Madu Cina di atas dapat membantu anda menyediakan hidangan yang lazat untuk keluarga/rakan anda dan menjadikannya sebagai idea dalam perniagaan masakan anda. Saya harap anda mendapati ia berguna dan menarik!